hoşça kal kardeşim deniz
biraz çakılından aldık
biraz da masmavi tuzundan
sonsuzluğundan da biraz
ışığından da birazcık
birazcık da kederinden
bir şeyler anlattın bize
denizliğin kaderinden
biraz daha umutluyuz
biraz daha adam olduk
işte geldik gidiyoruz
hoşça kal kardeşim deniz
27 Eylül, Pitsunda, 1958
Nazım Hikmet'in bir dev şiiri daha.
Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım"ına selam çakmış sanki. O kadar başarılı içten ve duygu yüklü ki tarifi gerçekten imkansız.
Nazım, bize bu şiirinde; yaşamın boşluğu, anlamsızlığı, gelip geçiciliği üzerinde durmuş.
Şiirin yazıldığı yıla bakarsak 1958 yılı Nazım'ın ölümünden 5 yıl öncesine denk geliyor. Yani artık Nazım'daki ölüm duygusunun belirginleştiği ve benzer şiirler yazdığı zamanlara denk geliyor.
Şair şiirinde yaşamı bir "deniz"e benzetiyor. Biraz "masmavi tuzundan", biraz "çakıl"ından alması da hayatın zorluklarından bahsediyor; çünkü şair mücadelecidir. "Masmavi"sinden yani güzelliğinden değil; "masmavi tuzundan" alması ise önemli bir ayrıntıdır. "Işığından"da birazcık almasıyla sonraki dizelere biraz ışık tutuyor şair ki sonraki dizelerde de "umutluyuz" ve "adam olduk" desin.
"İşte geldik, gidiyoruz" dizesiyle zaten bize Büyük Usta Veysel'in "Uzun ince bir yoldayım./ Gidiyorum gündüz gece." deyişine, büyüklüğüne yalınlığına yaklaşıyor.
Biz de bu şiir daha çok Deniz Gezmiş'e adanmıştır. 1978'de Zülfü LİVANELİ besteleyip "Nazım Türküsü" albümünde yayınlamıştır ilk. Ama en güzeli Leman SAM'ın yorumudur:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder