Sovyet Devriminin, 1905 isyanının 20. yıl dönümü için Odessa'daki aynı isimli zırhlıda çıkan isyandan esinlenilen film. 1923'te Stalin tarafından 27 yaşındaki genç yönetmen Sergey Eisensteın'a 3 ay içinde çektirilen sessiz film.
Film, zırhlıdaki denizcilere kurtlu et yedirilmeye çalışılmasıyla patlak veren isyanı anlatır. Odessa halkı da bu isyana destek verir ve ayaklanma halk ayaklanmasına dönüşür. Filmin konusu kısaca bu.
Eisensteın filmde oldukça yoğun bir imgeli anlatım kullanmıştır: Kurtlu etin Rus toplumunu ifade etmesi, brandanın altındaki insanların halkı yansıtması, aslan heykelleri üzerinden halkın uyanışının betimlenmesi, merdiven sahnesinde halkın ayaklar altına alınışı, vb.
Film bir esinlenmeden yola çıkarak bir ideolojik propaganda filmine dönüşmüştür. Öyle ki tek renkli imge olarak kızıl bayrak kullanılan ve başrol oyuncusu olmadan kömüncü bir anlayışla çekilen bu film için Nazi Propaganda Bakanı Gobbels, "Bu film insanı bolşevik yapar." demiştir.
Yine Charlıe Chaplın'de "Potemkin Zırhlısı" için dünyanın en iyi filmi demiştir.
1958' de, 27 ülkeden toplanan 119 sinemacı tarafından sinema tarihinin en iyi filmi seçilmiştir.
Film, Türkiye'de ilk kez 1967 yılında gösterilmiştir.
"Potemkin Zırhlısı" karmaşık kurgu ve montaj tekniğiyle birlikte çoğu sinemacı tarafından modern sinemanın başlangıcı kabul edilir; ancak sağlam bir rakibi de vardır: 1941 yapımı "Yurttaş Kane"
Her iki filmi izlemiş birisi olarak tercihim "Potemkin Zırhlısı"
Filmi sinemaseverler ve sinema tarihçilerine şiddetle tavsiye ediyor, usta yönetmen Sergey Eisensteın'a da saygı duruşunda bulunuyoruz.
Meşhur Odesa merdivenleri sahnesi:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder