12 Nisan 2012 Perşembe

ARNAVUT KALDIRIMI....

 
    1994'te çıkarmış Demet bu albümü. Gerçekten şaka olmalı diye düşünüyor insan geçen yıllara bakıp. ."Kınalı Bebek" şarkısı benim aklımda daha fazla kalmış(Hala ezberimde, elleri kolları kınalı bebek......). O günden sonra da n'aptı, albüm yaptı mı, şimdi neler yapıyor ? Yazsam "gogıl"a veya "ekşi"ye kesin yeni  bi'şeyler öğrenirim, ama istemiyorum. Çocukluğumda kalmalı bu şarkı, her dinlediğimde de  çocukluğumu hatırlamalıyım.Masumiyetini bozmamalıyım çocukluğumun.
      Arnavut kaldırımı şarkısı; sözleri ve klibiyle 90'ların her alanda "en" şarkılarından biridir.Pop müziğin zirve şarkılarından biridir. Yükselişe geçen "pop"un sözlerinin, "aboneyim abone, her corç versene borç"olduğu zamanlara göre baya baya iyidir.(Hey corc'a ya da aboneye laf atmıyorum, sözler öyleydi, dönemin şartları oydu belki de. Dönemin çocuğu olarak defalarca söylemişimdir her iki şarkıyı da:) ) 
   Klipte ise oynayan çocukla muhtemelen aynı yaşlardayız.(7 yaşındayım-94)  40'lı yıllarda geçiyor büyük ihtimalle klip. Klasik bi ortam, Demet saçlarıyla  fark yaratıyor. Sevgilisiyle bisikletli pozuyla takvim yapraklarındaki, filmlerdeki aşk sahnelerini andırıyor. Demetin kıyafet tül perdeden hallice :)  Akerdeoncu ise  Güven Kıraç. Dans sahnelerindeki deri ceketliler, ihtilal Fransa'sından kalmış tipler, hippiler derken çok geniş bi zaman dilimine yer verilmiş.Savaşa giden sevgilisinin ardından(II. Dünya Savaşı olsa gerek) hüzünlenir Demet ve mevsimde güze döner. Çocuk ise sevgililerin aşklarının masumluğunu anlatıyor dıye düşünüyorum. Aşıkların sürekli yanlarında olduğu için koruyucu meleği olabilir. Bir hikayesi olan klip...       
      Aynı yıl MTV'de yayınlanmış, Avrupadaki bi müzik kanalında yılın klibi yarışmasında  3. olmuş bi klip  (Hatırda kalan, duyulan eski bilgiler)
Müziğiyle bir anda hangi ortamda olursa olsun hüzünlendirir, alıp götürür insanı.İşte böyle güzel ve ölümsüz bi şarkı armağan ettiği teşekkürler Demet'e, "Kınalı Bebek"e..... 

 ................

Dün seni gördüm rüyamda
Arnavut kaldırımlı taş sokakta
Ah bir dili olsa da bir konuşsa
Anlatırdı masumca seni bana


Öpsem bebek gözlerinden çok ağlatırlar
Sarsam seni kollarımdan bir gün alırlar
Sevsem seni doyasıya yıpratırlar
Bir sürü kuru gürültü parçalar sevgimizi ey kader


Böyle mi olmalı solmalı sevgililer.........


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder