22 Nisan 2014 Salı

ELEŞTİRİ: MANDIRA FİLOZOFU

    

  
  



  












   Filme gösterime girdiği 4 Nisan'ın ertesi günü gittim.Hatta üstüne bir de bu filmden yola çıkarak bi önceki yazımı yazdım; ama bi türlü filmi değerlendiremedim. Geç de olsa artık yazmam gerekiyor; çünkü yine Muğla'da çekilmiş Muğla ağzının kullanıldığı bir filmle karşı karşıyayız.
   Film Birol Güven'in yıllara meydan okuyan dizisi "Çocuklar Duymasın"daki muhalif filozof Mustafa Ali'nin filmi. Her şeye "karşı" olan Mustafa Ali(Müfit Can Saçıntı), Bodrum'un Çökertme köyünde dünyadan yalıtılmış biçimde doğal bir hayat sürmektedir. İş adamı Cavit(Rasim Öztekin), karısı için M.Ali'nin de hisse sahibi olduğu denize nazır toprakları alıp tatil köyü yapmayı planlamaktadır; ancak Mustafa Ali hissesini satmaz; çünkü paraya "karşı"dır. Yoksulluktan gelip tuttuğunu koparan bir iş adamı olan Cavit, M. Ali'nin bu anarşist "karşı"cı tutumu karşısında M.Ali'yi ikna etmek amacıyla sürekli yanına gidip gelirken onun felsefi tutum ve davranışlarından etkilenerek gitgide iş hayatından uzaklaşır ve hayatın anlamını çözer. 
 Film; Çocuklar Duymasın, Seksenler, Doksanlar gibi espri ve sahnelerinin gitgide tahmin edilebilir olduğu komedi dizilerinin yapımcısı Birol Güven'e ait. 
 Filmdeki Muğla ağzı üzerinden zorlama küfür edip espri yapmaya yönelik sahnelerde pek gülmedik, olmamış, hele ki Muğla ağzı Gülfidan Hanım-ki kendisi Muğlalıdır-hariç çok başarısız. Karakterler derinliksiz, Hele ki Cavit'in karısı ve yine ne olduğunu analayamadığımız kokoş arkadaşı çok basitler.
 Neticede hiçbir şeyiyle tam olmamış komedi ve Muğla ağzının piyasadaki etkisiyle kotarılmaya çalışılmış bir film; ama olmuyor işte öyle Muğla ağzı, köylüler ve bakir görüntülerle film yapılamıyor maalesef.
 İnsanlarımızın bu filmden etkilenmesi ve M. Ali'nin, "Daha kaç Iphone görebilirsin ki bunu bulan adam bile 4 tane görebildi." sözünden etkilenip neredeyse hayatının mottosu haline gelmiş gibi yansıtması da yine ülkemin okumamasından kaynaklanıyor. Oysaki insanımız birkaç kitap okusa çok daha güzel mottolar edinebilir kendisine. Olmadı google'a "özlü sözler" yazıp feyste paylaşsa; ama hak verdiğim de olmuyor değil; insanların parayı ve metayı ilahlaştırması; her şeyden, tüm insani değerlerden üstün tutması neticesinde M. Ali gibi  insanları görünce etkilenmesi ve hayata dair düşünmesi için bir es olması açısından da kıymet arz etmiyor değil.
Notum:5,5/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder